Cum să faci un blog în 5 pași

Forum365.ro îți prezintă cum să faci un blog în 5 pași.
Dacă ai ajuns aici, probabil te gândești să îți faci un blog – îți place să scrii, vrei să îți exprimi gândurile într-un spațiu public sau pur și simplu vrei ca prietenii tăi să poată urmări activitățile tale.

Ce trebuie să faci ca să începi un blog?
1. Alege o platformă de blogging populară
2. Alege un domeniu pentru blogul tău
3. Alege un template pentru noul blog
4. Instalează cele mai importante plugin-uri
5. Conectează blogul la Google Analytics și Webmaster Tools

1. Alege o platformă de blogging populară

Acest tutorial are în vedere utilizarea platformei WordPress pentru că este de departe cea mai populară aplicație web pentru bloguri. Desigur, există și alte platforme cum ar fi: Weebly, Wix, Squarespace, Blogger, Tumblr. Pentru mai multe detalii puteți vizualiza acest infografic sugestiv.

2. Alege un domeniu pentru blogul tău

Pentru ca viitorul tău blog să poată fi accesat, ai nevoie de un domeniu. Îți prezint două opțiuni:

a. Varianta free

Dacă nu ești dispus să investești niciun ban pentru început, varianta pe care trebuie să o alegi este să îți creezi un blog direct de pe site-ul www.ro.wordpress.com.

Cum sa faci un blog gratis

Cum sa faci un blog gratis

Pentru crearea unui blog gratis direct pe platforma wordpress, vei avea de parcurs 5 pași pe care ți-i prezint mai jos:

 • alege domeniul despre care ai vrea să scrii (sănătate, familie, educație, cărți, business, etc);
 • alege subdomeniul: de exemplu, dacă ai ales domeniul business în acest pas poți alege publicitate și marketing, finanțe și drept, coaching, hoteluri și pachete de vacanțe etc.
 • alege structura noului blog: model listă, tabelar sau o pagină de statică de bun venit;
 • alege o temă: poți selecta dintr-o listă modelul de site care ți se potrivește – cu mențiunea că poți oricând să o modifici;
 • Alege un domeniu: pentru că este varianta gratis, noul tău blog va putea fi accesat la o adresă de genul noul-tau-blog.wordpress.com. Caută un nume cât mai sugestiv care să nu fie foarte lung.

Cum sa alegi un domeniu wordpress

Cum sa alegi un domeniu wordpress

b. Varianta self-hosted

Dacă vrei să începi „cariera” ta de blogging ca un profesionist, ai nevoie de un hosting plătit. Ce înseamnă asta? Pe scurt:

 • vei apela la serviciile unui provider de hosting din România (Livehosting, HostX, Romarg, Clausweb etc.) sau din afară (aici lista completă recomandată de wordpress)
 • vei căuta un nume de domeniu .ro sau internațional (.com, .net, .info, etc.). Diferența majoră (cel puțin la momentul scrierii acestui articol) este că domeniile din România .ro sunt pe viață, adică odată cumpărate, ele nu expiră, pe când pentru cele internaționale va trebui să plătești o taxă anuală. Dacă te hotărăști la un domeniu .ro, atunci poți să-ți achiziționezi domeniul direct de la providerul de hosting (asta te va scuti de modificarea nameserverelor) sau direct de la organismul abilitat ROTLD.ro
 • majoritatea providerilor de hosting iți oferă acces la un control panel, de unde poți să-ți administrezi pachetul de hosting. Aici, vei putea să folosești diferite tool-uri automate pentru instalarea platformei WordPress sau vei putea să-l instalezi manual.

3. Alege un template pentru noul site

Pentru început, poți să folosesti una din sutele de teme gratis ce le poți găsi direct din contul tău de wordpress. În cazul în care știi ce vrei și nu te deranjează să mai cheltuiești 20-40$, poți să cauți o temă profesionistă pe unul din site-urile: templatemonster.com sau themeforest.net.

Alegere template gratis wordpress

Alegere template gratis wordpress

4. Instalează cele mai importante plugin-uri

Plaforma WordPress este o platformă ce se bazează foarte mult pe modularitate. Există o comunitatea foarte mare de oameni pasionați care publică regulat tot felul de module care să-ți ușureze munca și să poți să oferi vizitatorilor o experiență unică.
Printre cele mai populare module sau plugin-uri și pe care ți le recomand pentru început se numără:

 • SEO Yoast – cu peste 1 milion de descărcări, acest plugin te va ajuta să îți optimizezi paginile și articolele pentru motoarele de căutare, cu alte cuvinte te va ajuta să faci SEO fără să cunoști prea multe despre acest domeniu
 • W3 Total Cache – site-ul tău se va încărca mai repede iar vizitatorii vor avea o experiență de navigare mai plăcută. Un alt lucru important este că acest plug-in comprimă fișierele css si javascript, reducând astfel timpul de încărcare al paginii.
 • Contact Form 7 – pentru a putea ține legătura cu vizitatorii site-ului tău, vei avea nevoie de un formular de contact. Contact For 7 te ajută să creezi formulare multiple cu ușurință și te asigură că nu vei primi mesaje de tip spam prin activarea codului CAPTCHA sau filtrului de spam Akismet.

5. Conectează blogul la Google Analytics și Webmaster Tools

Pentru a fi permanent la curent cu ce se întâmplă pe blogul tău, vei avea nevoie de cel puțin 2 tool-uri: Google Analytics și Google Webmaster Tools. Google Analytics înregistrează informații cu privire la vizitatorii site-ului: număr de utilizatori, număr de pagini vizualizate, rata de respingere, tipuri de browsere folosite, durata vizitelor, cele mai accesate pagini, etc. Pe de altă parte, Google Webmaster Tools te ajută să monitorizezi „sănătatea” site-ului tău, dacă ai erori, link-uri care nu merg sau pagini cu probleme. Tot aici poți să vezi un raport cu cele mai populare cuvinte folosite de vizitatori pentru a ajunge pe site. Pentru toate acestea, vei avea nevoie de un cont de Google. Ambele servicii sunt gratuite.

Conectare la Google Analytics

Conectare la Google Analytics

Tags:

Leave a Reply